Despre Noi

Despre noi

Firma Lirast SRL Vaslui s-a infiintat in anul 2006 cu scopul de a acoperi un domeniu in care, doar cateva firme din Romania activau, importand produse din Elvetia sau SUA: monitorizarea consumului de combustibil auto.

“Aventura” , pentru ca pana la urma s-a dovedit a fi chiar o mare aventura, a inceput in anul 1989, cand, inginer electronist la o firma de aparate de masura din Vaslui, am primit sarcina de a proiecta si omologa un aparat de masurat consumul de combustibil auto.

Dupa cativa ani de munca, impteuna cu doi colegi am reusit sa proiectam si sa omologam un astfel de aparat, pentru benzina, pe baza unui brevet de inventie obtinut in 1996.

Desi am reusit sa producem o serie de cateva sute de aparate, produsul nu a avut succesul dorit de firma  si nu am continuat dezvoltarea lui pentru a-l transforma intr-un produs rentabil.(Produsul nu era terminat, din cauza problemelor economice ale firmei am fost nevoiti sa-l producem asa cum era la momentul respectiv).

Dupa cativa ani, in 2006, am hotarat reluarea proiectului, pe cont propriu, in firma creata ad-hoc, SC Lirast SRL Vaslui.

Din pacate, in cei cativa ani de cercetare impreuna cu inca doi colaboratori(un programator de microcontrolere si un inginer mecanic), am constatat ca problema masurarii debitelor de benzina dar mai ales de motorina, era mult mai dificila decat am crezut initial, ca distanta de la un brevet de inventie la realizarea unui produs vandabil este mare.

In speranta ca experienta noastra va fi de folos si altor temerari care studiind documentatia de pe acest site sau a produselor similare ale altor firme (doar din exteriorul Romaniei) vor considera ca e posibila dezvoltarea unor astfel de produse doar inspirandu-se din acesta documentatie, le transmitem ca aparentele inseala si ca, fara bani suficienti, fara conostinte avansate de masurari, electronica, mecanica fina si, mai ales fara rabdare, sunt sanse mici de succes.

Cea mai simpla metoda de a dezvolta o astfel de afacere este de a apela la cei care au o astfel de experienta (se pare ca in Romania suntem singurii care am ajuns sa producem astfel de aparate), fie pentru a colabora cu noi, ca reprezentanti ai nostri in tara, fie chiar, daca sunteti dispusi la o colaborare mai serioasa, sa va alaturati noua, investind in dezvoltarea productiei.

Am spus cele de mai sus si pentru ca, in timp, am constatat ca o parte din clientii care au cumparat produse de la noi, ni s-a parut, dupa felul in care s-au comportat ulterior, ca au cumparat doar pentru a copia produsul.

Ca sa fie si mai clar ca produsul nu poat e fi facut de oricine si, mai ales, fara efort, va spun ca, cel putin contoarele de motorina, am reusit sa le realizam abia de curand, dupa lungi teste pe standul de debit (care simuleaza perfect functionarea pe masini), folosind motorina ca fluid de test.

In plus, produsele pentru ambele fluide (motorina si benzina) sunt atat toxice, cat si foarte periculoase dpdv al pericolelor de explozie sau macar al pericolelor de foc.

Iar legat de calculatoarele de bord pe benzina, dificultatile masurarii, mai ales la masinile cu injectie, sunt asa de mari incat, fara cunostinte despre masurari in regim dinamic sunt sanse mici de reusita chiar folosind traductoare de debit industriale de precizie.

Pana de curand am produs aparatele din oferta, dar, fie ca la varianta pe benzina nu gasisem solutia cea mai buna dpdv al designului (mai ales la varianta LCD care, din cauza multitudinii tipurilor de bord al autoturismelor a fost greu de solutionat astfel incat sa corespunda exigentelor), fie ca la varianta pe motorina foloseam traductoare importate la preturi foarte mari si dificil de utilizat astfel incat sa putem adapta usor partea noastra electronica (dificil de montat senzorul de temperatura necesar compensarii variatiei de densitate si de vascozitate), am renuntat la acele solutii pentru cele prezente acum pe site.

De curand am reusit sa rezolvam toate problemele aparute in perioada cat ne-am ocupat de aceste produse si avem in oferta aparate precise, fiabile si cu un design placut. Evident, in timp, vom aduce si alte modificari produselor noastre, functie de cerintele clientilor, dar ele nu vor fi importante.

De asemeni, pe masura dezvoltarii firmei, vom dezvolta si alte produse din domeniul masurarilor, electronicii si automatizarilor.